Најчесто поставувани прашања

забниот кариес, predsatvlyava процес, уништуваат тврдите забни ткива- е-маил, дентин и цемент. Во суштина е заразна болест, Најчестото и распространетото хронично заболување кај човекот. предизвикува се од микроорганизми, содржани во Забен камен

Раните колонизатори на забната површина се главно Neisseriaspp. и стрептококи, вклучувајќи S. mutans. Растот и метаболизмот на овие видови менува локалните услови на средината (pH, коагрегация, и пристапност до хранливи материи), овозможувајќи микроорганизми со повисоки барања кон средината да продолжат колонизација, Обликување Забен камен. заедно со S. sobrinus, S. mutans игра главна улога во уништувањето на забите, метаболизира сахароза до млечна киселина. Киселината средина формирана во устата од овој процес е причината, за тоа, високо минерализирана забен емајл да биде подложен на уништување. Многу други шеќери - гликоза, фруктоза, лактоза, можат да бидат искористени од S. mutans, тие формираат млечна киселина, како краен производ. Комбинацијата од плакета и киселина доведуваат до уништување на забните структури.

фактори, предопределящи развојот на кариес

  • генетски фактор – структурата на забите е генетски предодреден, што од своја страна одредува и склоност кон развој на кариес.
  • забна хигиена – редовното миење на забите (барем два пати на ден) со соодветна четка за заби, како и употребата на конци и вода за уста, би свели на минимум можноста за развој на кариес. на пример, за детето е многу важно да биде научна уште малку да ги мие забите редовно.
  • исхрана – исхраната е еден од главните фактори за создавање на оптимални забни структури.

Силанизирането е профилактички метод, чија главна цел е спречување на развојот на кариес. Силанизирането на забите претставува “запечатување” со специјален материјал. Тоа не дозволува населувањето на микроорганизмите, кои предизвикуваат кариес.

Ендодонтско лечение

Постапка на коренскиот лекување: оштетен заб, откривање и чистење на пулпата камерата, проширување на каналите со ендодонтски пиеле, пополнување на коренскиот канал и поставување на круна.
Ендодонтското лечение е серија на третман на пулпата на забот, како резултат на што се елиминира инфекцијата и зачувување на погодените заб од идна микробиолошки инвазија. Овие процедури се обично поврзани со коренскиот канал. Коренскиот канал и поврзаната пулпа камера се физиолошки шуплини во забот кои во кои се распоредени нервен ткиво, крвни садови, и други клеточни формации. Ендодонтски третман вклучува отстранување на овие структури, последователните чистење, обликување и деконтаминација на шуплините, со мали турпии и иригиращи раствори, и obturirane (пополнување) на каналите со гутаперча и често, kanaloplnezhni устата bazirani на еугенол.

ситуацијата, при која заб се смета за толку загрозен (поради лезија, кршење и др.), дека е веројатна или неизбежна евентуална инфекција, за да се спречи таква инфекција е пожелна пулпектомия, отстранување на пулпа ткиво. обично, некое воспаление или инфекција, веќе постои внатре во забот или под него. За да се излечи инфекцијата и да се спаси забот, стоматологот достигнува до пулпата камера и отстранува инфицирани пулпа, а потоа отстранета нервот од коренскиот канал. Откако ова е направено, стоматологот исполнува секој од коренот канали со инертен материјал и уплътнява отворите.

Стандардниот материјал за пополнување е гута-Одважно, природен, нееластично латекс од смолата на дрвото Одважно (Palaquium момци). Стандардната ендодонтски техника вклучува воведувањето на гута-Одважно игла во исчистен коренскиот канал заедно со фасадни. Друга техника користи стопена или термички омекнување инјектирана или пресување гута-Одважно во текот на коренскиот канал. Сепак гута-Одважно се намалува како олади, па топлинската методи би можеле да бидат неверодостојни; понекогаш се користи комбинација на техники. Guta peppering е rentgenokontrasna, овозможувајќи можноста да се увериме дека потезите на коренскиот канал се целосно пополнети, без пропусти.

забни обновување

Забни обновување или забната пломба е Дентален рекреативен материјал се користи за враќање на функцијата, интегритетот и морфологијата на исчезнатите забна структура. Структурната загуба обично се должи на кариес или надворешна повреда.
Стоматолошка наплата можат да бидат поделени на два вида: директни реставрации и индиректни реставрации. Сите стоматолошки наплата може да биде уште да се класифицираат по нивното располагање и големина.

забен подготовка

Горен десен прв кътник, со подготовка за пломбирање. При поглед во подготовката, белата дел, емајлот изгледа здрав, додека жолтеникава дел под него, дентинот изгледа повлечат. Тоа е затоа што дентинот во последица повреда од кариес е укинат. Овој дел од емајлот сега е нарушена и треба да биде отстранета за да се спречи понатамошното нејзино кршење.

При подготовката на заб за обновување, треба да се направат голем број проценки, за да се утврди видот и обемот на подготовка. најмногу- Најважниот фактор за оценување е кариозната лезија. Во повеќето случаи опсегот на лезии дефинира опсегот на подготовката и за возврат методот и соодветни материјали за обновување.

друг фактор, со кој треба да биде во согласност обновата, поткопа структурата на BNI.

директни реставрации

Оваа техника вклучува ставање на мек или податлив материјал во подготвената заб и забот се гради пред материјалот да е скаменето. Предноста на директните наплата е дека тие обично се ставаат брзо и може да биде завршен во едно посета. Кога се бара цврстина, особено кога пломба стане голема, индиректно наплата може да биде- најдобар избор.

индиректни реставрации

Тоа е техника на изработка на реставрацијата надвор устата, со помош на забни отпечатоци на подготвените заби. Чести индиректни реставрации вклучуваат инлеи, онлеи, круна, мостови и фасети. Обично забен техничар изработува индиректните наплата по отпечатоци кои стоматологот обезбедува од подготвените заби. Завршени обновување обично се цементира за постојано со стоматолошки цементи. Често се врши во две посети. Често индиректни реставрации се изряботват користејќи злато или керамика.

Додека се изработува индиректно обновување, понекогаш се користи привремена реставрација, за да покрие подготвената дел на забот, која може да помогне во одржување на околните ја забна ткиво.

Некои сметаат Отстранливите забни протези за форма индиректно забни обновување, бидејќи се направени да ги заменат недостасуваат заби. Постојат голем број на видови на прецизни стегање (познато уште како комбинирано протетика), кои помагаат зафатот на Отстранливите реставрации кон забите, вклучувајќи магнети, tsangi, куки и импланти.

Материјали користени во забните наплата

Стоматолошка амалгам е широко користена поради лесното обработка на пластичен материјал во солидна директно обновување, завршено во единечен посета, со прифатливи цврстина, цврстина, корозија и токсични квалитети. Главно се користи за задни заби. Иако живата во обработуваат амалгам не е слободен жива, сомнежи за токсичноста на амалгамот постојат од отворањето нејзино како Дентален материјал. Запрена е во земји како Норвешка, Шведска, Финска.

Со природна боја

Стоматолошка композити уште се нарекуваат бели пломби, користат при директни реставрации. Коронки и инлеи исто така може да бидат направени од стоматолошки композити. Нивната цврстина и отпорност не е толку висока како на порцелански или метални наплата и тие се повеќе склони на абење и бојата.

Глас йономерен цемент

Глас йономерен цемент е материјал главно се користи во стоматологијата, како пломба или за бетонирање. Овие материјали се базирани на интеракцијата на силиктно стаклен прав и полиалкенова киселина.

Поврзувајќи се хемиски кон тврдите забни ткива, ослободуваат флуор за релативно дълаг период. Посакуваните својства на глас йономерните цементи ги прават корисни материјали при обновување на кариозни лезии во слабо натоварени делници.